Tuesday, 29 November 2011

AMALAN MAKAN YANG SIHAT

Makanan penting untuk kehidupan.
Makanan yang sihat mengandungi jumlah zat
  dan kalori yang  seimbang untuk kesihatan
  tubuh, mencegah kekurangan dan kelebihan
  pemakanan.
  
Garis panduan Makanan Kebangsaan akan

membantu dalam pemilihan makanan yang sihat 

dan dapat dinikmati. 




1. PELBAGAIKAN MAKANAN 

   - Tiada satu makanan yang mengandungi kesemua

           zat sekaligus. 


   - Tiada makanan yang harus dipantangkan kecuali

           atas masalah kesihatan tertentu.


         - Pastikan makanan harian anda adalah


      seimbang.




2. MAKAN SECARA TETAP 

    -Melangkau sesuatu masa sajian boleh

         menyebabkan kita makan berlebihan pada

         sajian seterusnya 


    
    - Pengambilan snek adalah baik tetapi

      jangan sampai ia menjadi sajian utama.
 


  Makan Sedikit Tetapi Banyak Kali !!
   •Konsep ini sukar diterima kerana bimbang dengan makan banyak, jumlah kalori tinggi.
   •Keajaiban sistem tubuh adalah semakin kerap makan, semakin tinggi pembakaran tenaga.
 

No comments:

Post a Comment